5 framgångstips för dig som vill starta eget

03 oktober, 2014

Många bär på en längtan efter att starta eget. Men man vet inte riktigt inom vad – eller när det är läge att ta klivet. För dig som lockas av entreprenörskapet men inte vet var eller hur du ska börja – här kommer 5 tips för att komma igång.

 

Vad vill du – och varför? En tråkig dag på jobbet är det lätt att längta bort. Men frustration över ett trist nuläge är en effektiv kreativitetsdödare. Lägg istället krutet på vad du verkligen vill. Vilka är dina drivkrafter bakom ett eventuellt företagande?  Hur vill du att din nya livssituation ska se ut?

 

Skaffa koll! Din affärsidé måste vara förankrad i verkligheten. Hur ser marknaden ut? Vilka är behoven för din tjänst eller produkt? Vad gör ditt erbjudande unikt? Bolla dina tankar med din omvärld. Be om input av potentiella kunder, affärskunniga vänner, familjemedlemmar eller experter. Skaffa dig flera ”djävulens advokater” som kritiskt kan granska ditt koncept.

 

Tänk stort redan från början… Måla upp en långsiktig företagsvision som känns utmanande och spännande. Hur vill du att företaget ska växa? Vilka olika intäktsmodeller kan du skapa i framtiden? Vilken roll vill du själv ha?

 

… men våga vara smal. Våga avgränsa ditt erbjudande och din målgrupp. Det är OK att välja bort vissa kunder: bättre att vara ”allt för somliga” än ”inget för alla”! Att vara tydlig och avgränsad gör det också lättare att sälja och att jobba effektivt.

 

Bygg för framgång. Se till att dina beslut är väl underbyggda. Att du själv har – eller skaffar dig – den kompetens du behöver. Att du outsourcar det du inte mäktar med. Fundera över vilka pusselbitar som saknas: vad behöver du för att lyckas? Räta ut alla eventuella frågetecken i ett tidigt skede. Att börja skissa på en affärsplan är bara bra.

 

Att driva eget är fantastiskt, men kräver massor av tid, energi och engagemang. Hur mycket vill du vara egenföretagare – och vad är du villig att offra? Om ekvationen hamnar på plus så kanske det är läge att trycka på startknappen!

Comment