Att släppa och slippa Desperationen

09 september, 2011

Ibland fascineras jag över hur mycket vi kan påverka genom vår inställning, vår mentala och emotionella energi. Det halvfulla eller halvtomma glaset är ju hyfsat uttjatat vid det här laget. Men när det kommer till konkreta affärsresultat är den egna attitydens påverkan påtaglig.

 

För en tid sedan talade jag med en god vän. Hon driver ett projekt där hon en längre tid jobbat hårt för att få med sig både finansiärer och övriga intressenter. Resultaten har låtit vänta på sig och uppförsbacken har känts brant. Men i samtalet var hon nära extatisk. Varför? Jo, hon hade precis känt känslan av att släppa och slippa Desperationen. Och känslan var befriande!

 

Att känna sig desperat, eller i alla fall utan hopp eller tillit, är något som de allra flesta företagare har upplevt, om än bara en kort stund. Desperationen kommer när vi inte får den respons vi hoppats på, när det tar tid att få in kunder eller när vi inte kan se resultaten av all den möda vi lagt ner.

 

Vi börjar se på oss själva med andra ögon – kanske är vi inte den där superproffsiga och driftiga personen som vi trodde? Tvivlet övergår i hopplöshet som i värsta fall omvandlas till Desperation. Och när Desperationen dyker upp börjar vi bete oss annorlunda: vår försiktighet ökar, vi tvekar att hoppa på nya möjligheter, vi blir mindre övertygande när vi säljer… Och värst av allt: vår energi förändras helt!

 

När jag talade med min vän hade hon just insett varför projektet gått så trögt. ”Vi har ju jämfört oss med våra konkurrenter!” utbrast hon. ”Här – välj oss, vi är mycket bättre än alla andra, vi lovar!”. Ungefär så hade deras tidigare budskap lytt. Med en seg start hade de hamnat i ett desperat läge och med den grundenergin hade situationen ytterligare förvärrats.

 

Deras nya inställning är helt annorlunda och kan sammanfattas så här: ”Det här står vi för, så här jobbar vi – varmt välkomna hit om ni tänker likadant”. Ingen Desperation. Bara en helgjuten tro på det egna konceptet och på att rätt personer kommer att ansluta sig. En lugn och trygg energi som fått effekt på deras agerande och på kort tid genererat positiva, konkreta resultat.

 

Att välja bort Desperationen handlar i mångt och mycket om att hitta tillbaks till sin egen kärna. Att återfinna tron på sig själv. Att våga välja bort och tacka nej. Att på nytt minnas att saker och ting tar tid – men att det inte betyder att framgången inte är på väg till just dig.

 

Kalla det ett halvfullt glas eller en trygg energi – kontentan är att du har stor möjlighet att påverka dina egna resultat. Det går att välja bort Desperationen och ersätta den med något betydligt roligare. Skönt, eller hur?

 

Har du hamnat i Desperationsfällan och har svårt att dra dig upp? Jag hjälper dig att hitta tillbaks till din kärna, räta ut eventuella frågetecken och sätta en klar strategi framåt. Resultatet: mer motivation och ett tydligt företag som är enklare och roligare att driva! Välkommen att kontakta mig för ett första samtal.

Comment