Genomför du dina meningsfulla projekt?

01 juli, 2013

E-mail, telefonsamtal, möten, admin… De dagliga uppgifterna i våra företag är måsten utan vilka företaget skulle stanna. Ändå kan man ibland fråga sig: är det detta företagande handlar om? Att administrera, förvalta, se till att det rullar?

 

Till viss del är ju svaret ja: utan e-mail ingen kundkontakt – och så vidare. Men det är ofta helt andra saker vi som företagare brinner för: ofta har vi en lång önskelista över projekt som vi egentligen skulle vilja göra. Saker som skulle få vårt företag att växa och bli ännu mer unikt. Som skulle innebära något alldeles extra för våra kunder.

 

Våra drömprojekt är de vi kommer att göra bara vi får lite mer tid över. När pappershögen minskat, mailboxen tömts, och… Ja, du känner kanske igen dig?

 

Min önskelista är lång. Frustrerande lång! Så pass lång att jag bestämt mig för att ta en del av sommaren till att börja förverkliga den. Hösten skulle helt enkelt kännas väldigt grå och trist utan något av mina drömprojekt att jobba med vid sidan av allt det andra.

 

Drömprojekt förresten – det låter fel! Jag döper genast om till meningsfulla projekt. Meningsfulla projekt är de som:

 

- Ger dig energi och inspiration. Vi vet alla att det behövs för att orka!

 

- Lyfter ditt företag. Bidrar med något nytt till din produkt/tjänsteportfölj. Ger dig en extra udd.

 

- Sätter riktningen framåt. Blir en central del av företagets strategi.

 

- Ger dig nya möjligheter. Nya intäktsströmmar, nya kontakter, nya uppdrag.

 

Men meningsfulla projekt är krävande: de slukar tid, kreativitet och lust. Perfekt nog sådant som vi har lite extra av under sommarmånaderna! :) Nej, jag förespråkar inte långa kontorstimmar framför datorn under ledigheten. Däremot – om du har ett gäng meningsfulla projekt som du längtar efter – så är det inte en dum tid att börja reflektera. Skissa lite. Kanske göra upp en aldrig-så-liten plan.

 

Ett första steg kan vara att fundera över vad som är meningsfullt för dig – och för ditt företag. Med andra ord: vad skulle vara riktigt kul att sätta tänderna i – och vad har störst potential att skapa nya inkomster? Lite sådant kan man klura över, även på en härlig strand under blå himmel. Om man nu skulle känna för det. :)

 

Jag önskar dig en riktigt skön, avslappnande och kreativ sommar! Vi hörs igen i höst!

 

Sanna PS. Vill du läsa om vikten av att säga nej till fel kunder? Kolla in intervjun med mig på Aftonbladet!

Comment